Afacerea bănoasă care s-a prăbușit în România: se câștigau bani cu sacul, acum patronii trăiesc pe datorie

de: Mădălina Bahrim
08 07. 2022

Mediul privat din România suferă transformări importante în ultimii ani. Afaceri bănoase în trecut s-au transformat astăzi în veritabile pagube pentru antreprenorii locali.

Un astfel de exemplu îl constituie creșterea animalelor, respectiv a porcilor. Antreprenorii se plâng de faptul că, de aproximativ un an și jumătate totul s-a prăbușit. Sunt la un pas de colaps!

Paradoxal, prețul cărnii de porc a crescut chiar și cu 31% la poarta fermelor, însă profitul a dispărut, iar cauzele sunt reprezentate cu precădere de pesta porcină africană care face ravagii, de numărul extrem de redus al sacrificărilor, dar mai ales de creșterea semnificativă a costurilor, pe fondul inflației explozive din ultima perioadă.

Unii producători au preferat să pună lacătul pe ușă, pierderile sunt uriașe, nemaiavând profit de un an și jumătate.

În tot acest timp, pentru a se asigura acoperirea consumului intern, pe mesele românilor ajunge din ce în ce mai multă marfă din import.

Situația e critică. Profitul a dispărut pur și simplu, se face muncă voluntară

Viitorul acestei industrii este incert, iar ca orice alt sector de activitate intern care e pus la pământ, efectele vor fi resimțite în lanț. Vor veni mai puțini bani la buget, iar acest lucru poate însemna o impozitare și mai agresivă pentru cei care continuă să contribuie, ca să fie acoperite pierderile.

„Nu știu cum sau dacă vor fi recuperate aceste pierderi. Producătorul nu are cum să crească prețul de la o zi la alta, pentru că facem parte dintr-o piață globală de care trebuie să ținem cont. (…)

În continuare Europa are supraproducție de carne de porc, iar importurile Chinei (din UE n.red.) au scăzut cu peste 50%, ceea ce înseamnă că procesatorii pot spune oricând crescătorilor români că nu le convine prețul și că pot aduce mai ieftin din import”, explică Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).